Vos pääsi eilen agilityreeneihin. Hain Ruuralle agilitypienryhmäpaikkaa viime syksyn pienryhmähaussa, mutta koskapa Ruuran pääasiallinen sijainti tällä hetkellä on pentulaatikko, niin pääsi Vos tuuraamaan sitä ryhmään. Tämähän on ollut Vosin osa agilityssa ennenkin. Ruuran agilitytavoitteista kirjoitan vähän myöhemmin tässä julkaisussa, mutta sitä ennen kertoilen vähän meidän reeneistä ja omia mietteitäni agilitysta 2020-luvulla.
Posilla on agilityssa näennäisesti aina tosi kivaa. Se osaa tehdä hyppyjä ja putkia (voi pojat, että se osaa tehdä putkia!), ja teoriassa se osaa kiivetä A:lle ja puomille ja kiivetä sieltä ihan siivosti alaskin. Keinua ei olla ehkä koskaan kokeiltu, eikä sille oikeastaan ole tarvettakaan. Vos on myös jossain vaiheessa elämäänsä ilmeisesti oppinut, mitä tarkoittaa "Takaa, takaa, takaa!", ja suorittaa esteet silloin takaakiertona. Sinällään ei pitäisi olla yllättynyt, koska Vos on koira, jolle voi esitellä uudet asiat tuosta noin vain, kertoa, miten ne kuuluu tehdä, ja sen jälkeen Vos tekee. Jos se joskus tekee vähän väärin, niin ei se siitä lannistu. Eilen meidän radanpätkässä oli myös se A-este ja sanoin Ilonalle (jonka ryhmässä ollaan), että kyllä se sen tekee, vaikkei sille ole siihen koskaan mitään tekniikkaa opetettu. Ja kiipesihän se. Vaikutti jopa pitävän tehtävästä kovasti. Lisäksi opeteltiin rengasta, joka sekään ei aiheuttanut erityisesti harmaita hiuksia, vaikka rengas jonkun kerran halkesi ja Vos meni pari kertaa myös sen ali. Mikäpäs siinä! Oikea tapa tehdä löytyi myös. Lisäksi Vos teki pientä leijeröintiä (putkeen), ja oli siinäkin tosi taitava ja minä taas jälleen kerran niin valtavan iloinen tuosta koirasta ja siitä, miten se lähtee kaikkeen ajatuksella, että tämä on varmasti kivaa!
Vosilla sen liiemmin kuin Ruurallakaan ei kuitenkaan ole agilityssa erityisiä kisatavoitteita. Jos ikinäkoskaanmilloinkaan satuttaisiin vaikka joihinkin kisankaltaisiin menemään, niin ne olisi vain ja ainoastaan hyppyratoja. En ryhdy opettamaan (turvallisia ja järkeviä) kontakteja 5- ja 7-vuotiaille koirille. Enkä toden totta edes siis tee agilitya ajatuksella, että oltaisiin joskus lähdössä siinä kisaamaan. Minulle kelpaa vallan mainiosti, vaikka koirat hyppisivät nelivitosia rimoja eivätkä koskaan opettelisi kontakteja (kepit olisi hauska opettaa kyllä). Me tehdään agilitya ihan vain siksi, että se vaikuttaisi olevan koiristani todella hauskaa. Saattaisin itsekin innostua lajista, jos oikein siihen ottautuisin, mutta toistaiseksi tällaista syttymistä ja motivaatiota esimerkiksi kehittää itseään ohjaajana ei ole. Tai siis tottakai haluan sen verran kehittää itseäni ohjaajana, että meidän pilipaliagilitykin olisi mahdollisimman turvallista. Mutta ainakaan tällä hetkellä en koe lajin pariin suurta vetoa.
Mutta hauskaa sen harrastaminen on!
 |
Tuhat vuotta vanha kuva Vosista, koska siitä ei ole laadukkaita uusia kuvia, eikä yhden yhtä agilitykuvaa. Kuva (c) Anni Rask. |
Tämän takia oikeastaan alunperinkin hain Ruuralle agilitypaikkaa. Se tuntuu myös pitävän agilitysta, ja lisäksi meidän seurassa ei saa käydä treenaamassa agilitya vapaavuorolla, jos ei ole agilityn pienryhmäpaikkaa. Jos siis haluan tarjota koiralleni tekemistä, josta se nauttii, pitää minulla on ryhmäpaikka (mind you, agilitypienryhmäläinen saa kyllä mennä treenaamaan tokoa tai rallytokoa tai vaikka koiratanssia jos haluaa, mutta mikäpä tässä maailmassa olisi reilua). Ryhmäpaikka hakuun siis. Paikka saatiin, ja niin saatiin myös Ruuralle pennut, joten Ruuran treenaaminen kyseisessä pienryhmässä joutuu nyt vähän odottamaan.
Yksi syy, miksi en myöskään näe, että haluaisin tehdä agilitya nykyisten koirieni kanssa mitenkään kisamielessä on se, etten ole ollenkaan varma, onko nykyagility alkuunkaan sopiva laji niikään isolle koiralle kuin collie. Collien kuuluu olla nopea, ketterä ja elastinen koira, mutta agility on silti minkä tahansa koiran fysiikalle aivan todella raskas laji nykyisillä ihanneajoilla ja rataprofiileilla, jotka on tismalleen samat riippumatta siitä, onko koirasi pikkumini vai maxi. Tottakai riskejä on myös pienillä koirilla, mutta väitän silti, että mitä suurempi koira, sitä suuremmat ovat myös riskit agilityssa.
Tämä on yksi syy, miksi en itse tällä hetkellä koe tavoitteellista agilityn harrastamista omien koirieni kanssa mielekkääksi, eikä minulla ole siinä suurta tarvetta kehittyä. Vaikka tehtäisiin agilitya ilman kisatavoitteita, haluan silti pystyä tekemään sitä niin, että se on koirilleni (ja itselleni) mahdollisimman turvallista, mutta silloin voin aika hyvin myös rakentaa juuri sen näköiset raamit meidän tekemiselle kuin itse haluan. Voidaan pitää estevälit riittävän pitkinä, tehdä vaikka vain viiden esteen ratoja, voidaan pitää hypyt matalampina kuin maxi-korkeuksissa, voidaan opetella kepit ja tehdä silti vain puolikkaita keppejä... Vaihtoehtoja on vaikka kuinka ja väitän, että se on silti koirilleni ihan yhtä hauskaa!
Ehkä jos jonain päivänä otan jonkun pienemmän koiran, voisin uskaltaa lähteä harrastamaan agilitya enemmän tosissani. Juuri nyt minusta on kuitenkin mukavaa tehdä sitä juuri näin. Plus että on tosi mukavaa olla koulutetussa pienryhmässä itselleni vähän vieraamman lajin parissa! PLUS että Vos tosiaan vaikuttaisi nauttivat agilityharjoituksistaan aivan valtavasti 😄 Tosin kuten sanottu, sillä on potentiaalisesti kivaa ihan missä vain. Se on myös tokoreeneissä aina valtavan iloinen!
 |
Kuva (c) Anni Rask. |
Toko on tosin alkanut pikkuhiljaa maistua vähän puulta. Vosin kanssa sekin on tosi hauskaa, mutta lajina näen siinäkin koko ajan vähemmän ja vähemmän mielekkyttä ja järkeä. Ehkä näkökulma olisi erilainen, jos olisin vasta nyt lajin pariin hyppäävä harrastaja, mutta lajin vaiheita hieman nähneenä en oikein pidä suunnasta, johon toko on lajina menossa. Eräs tuttu koiraihminen kirjoitti ihan sivulauseena instatarinassaan, että arkitottelevaisuus ja kilpatottelevaisuus eivät enää ole nykyään sama asia, ja koiraurheilu on koiraurheilua, ja sillä on erilaiset vaatimukset, kuin arjen hallinnalla ja niin sanotulla yhteiskuntakelpoisuudella. Minusta se on vähän surullista. Jollain tavalla tästäkin asiasta on tullut monimutkaisempaa ja jollain tavalla kliinisempää. Minun nepsypääni jostain syystä näkee ja kokee asian jotenkin termillä "terävä" samalla tavalla, kuin vaikka teollisuuskeittiön metallinen pöydänreuna on kulmikas ja terävä, ja vaikka se on helppo pitää puhtaana, ei kovin moni haluaisi samanlaista keittiötasoa kotiinsa. Metalli mielletään ehkä aika epäkodikkaana, ja jollaina tavalla vastakohtana maanläheiselle.
Menipä pohdinnaksi. Joka tapauksessa, on ihan tosi hauskaa vaihtelua tehdä jotain lajia vain siksi, että se on hauskaa ilman, että siinä olisi välttämättä mitään kilpailutavoitteita. On myös hauskaa tehdä lajeja, joissa on kilpailutavoitteita! Onneksi saa harrastaa useita eri lajeja 😄
Tällaisia tuumia tällä kertaa. Pentukupla on edelleen todellinen, mutta ehkäpä lukuisat vietetyt tunnit pentulaatikon äärellä alkavat vaikuttaakin jotenkin erikoisella tavalla positiivisesti miun aivotoimintaan ja ajatuksenjuoksuun...? Suurimmaksi osaksi päässä tuntuu aivojen tilalla olevan paksua kaurapuuroa, jossa lilluu irtonaisia ajatuksenpalasia, mutta näköjään sieltä jotain kirpoaa kuitenkin. Tämän tekstin kirjoittaminen tuntui jopa hieman siltä, miltä blogin kirjoittaminen tuntui vuosia sitten!